Učenici Dubrovnika za djecu Afrike

Svi smo se nekada našli u situaciji da nam je trebala pomoć i svi znamo kako je lijepo kada nam netko pomogne baš u trenutku kada je najteže. Upravo su to nedavno napravili učenici srednjih i osnovnih škola u Dubrovniku i time pokazali svoju velikodušnost i veliko srce za djecu Afrike.

Učenici srednje ugostiteljske škole u Dubrovniku su odlučili pristupiti projektu udruge “Dijete” na način da cijeli jedan razred pomogne prikupiti sredstva za školovanje jednog djeteta u Africi. To su napravila čak 3 razreda srednje ugostiteljske škole na zahtjev jedne majke i učiteljice u Dubrovniku. Na taj način su se sakupila sredstva za školovanje pet djece u Africi u Ruandi zahvaljući djeci, roditeljima i profesorima tri razreda srednje ugostiteljske škole, jednog razreda osnovne škole u Mokošici i jednog razreda osnovne škole u Gružu.

Svaki razred je sakupio sredstva koja su dovoljna da se jedno dijete u Africi može školovati i prehranjivati cijelu godinu i taj trošak za jedno dijete iznosi 100 EUR-a. Dakle, ukupno je sakupljeno 500 EUR-a za školovanje djece u Ruandi.

Ovakav način pomoći je vrlo pohvalan jer se ovdje direktno učenici brinu za učenike i nije važno u kojoj se zemlji nalaze. Svi znamo da je edukacija vrlo važna i da je to jedan od načina na koji se može zaobići sva bijeda (i ratovi) ovoga svijeta. Stoga je akcija dubrovačkih učenika urodila time da će se 5 novih učenika u Africi školovati, i time su direktno pomogli u širenju svjetskog mira i suzbijanju bijede koja je toliko raširena u svijetu.Ovim putem pozivamo i sve druge škole, učenike i njihove roditelje, da slijede spomenuti primjer, jer kada bi svaki razred pomogao po samo jedno dijete u Africi i omogućio mu školovanje, to bi već bio jako veliki uspjeh. Ukoliko jedan razred ima 30 učenika i kada bi svaki učenik pristao pomoći sa 25kn godišnje, to bi bilo sasvim dovoljno da cijeli razred sakupi 100 EURa i time pomogne jednom djetetu da se školuje u Africi u Ruandi.
Riječ škola uključuje život djeteta jer, da ne ide u školu, dijete bi bilo ostavljeno na ulici gdje bi vjerojatno kralo, drogiralo se, ili bi bilo poslano u rudnik ili polje da radi,… i suviše ranu smrt. Zato rječ škola zamjenjuje sve ono što smo mi samim rođenjem u ovom djelu svijeta dobili.
Trenutno se školuje 29 djece u Ruandi i 36 djece u Kongu s velikim naglaskom da se dobri ljudi, koji svojim donacijama pomažu, konstantno priključuju.